La balada del norte

“LA BALADA DEL NORTE” Dibuix i guió original d’Alfonso Zapico

Ed. Astiberri

Preu: 18€ (cada volum)

Aquesta és una ambiciosa obra en tres volums (de la qual només se n’han publicat dos) dibuixada per Alfonso Zapico. El dibuix és magnífic, sobri, en blanc i negre i molt realista però tot i la seva grandesa, empal·lideix (al meu parer) davant d’un guió d’orfebreria obra del mateix autor.

La novel·la la podríem enquadrar en la ja extensa obra gràfica sobre la guerra civil espanyola encara que aquesta es situa uns quants anys enrere, en la revolta (o revolució) dels miners asturians del 35 en plena involució dretana de la segona república.

Un dels punts forts de l’obra és la seva manera d’explicar els fets històrics. Les condicions miserables -properes a l’esclavitud- dels miners en contrast amb el luxe i la riquesa en que viuen els propietaris de les mines. La situació política, amb els dèbils i cada vegada més reaccionaris governs de la jove república i la relació entre els diferents partits i sindicats obrers (anarquistes, comunistes i socialistes) amb tantes coses comunes per les que lluitar i tan separats per les diferents doctrines i interessos partidistes (com sempre, vaja). Zapico amb els diàlegs dels seus personatges però també amb apunts històrics en forma de pseudodocumentals introductoris o amb capçaleres reals de diaris de l’època que van apareixen enmig de la narració ens ho va explicant amb un molt bon sentit del ritme dramàtic: així veiem com va pujant la tensió entre les parts enfrontades fins que esclata en forma de revolta i com el govern no veu cap més solució a la crisi que enviar l’exercit del nord d’Àfrica comandat pel sediciós general Franco. El desastre és evident i al final del segon volum ja queda clar que el somni revolucionari ha acabat de la pitjor manera possible, encara que no ha arribat el punt culminant: la repressió de l’exercit comandat per aquell general sàdic i calculador. Segurament això ho veurem en el tercer volum que esperem no trigui molt a sortir.

L’altra punt remarcable és la part novel·lada. Enmig dels fets i personatges històrics, Zapico insereix els seus protagonistes que convertiran a “La balada del Norte” en una preciosa novel·la romàntica del XIX. Una història d’amor entre una proletària i el fill amb consciència social i butxaca plena d’un dels grans potentats de la industria minera. El pare d’ella per altra banda és un dels miners que, malgrat no estar afiliat en cap partit ni sindicat, liderarà la revolta. El drama està servit.

Una obra que, tant pel seu dibuix com pel seu magnífic guió, a part de moltes cases particulars, hauria d’estar (crec) en tots els instituts i biblioteques. Per la seva vàlua artística però també per la manera d’explicar la història i pel seu compromís tant estètic com polític. I és que  l’autor no és neutral i el seu posicionament cau clarament cap al bàndol dels revolucionaris. Hi ha històries que no es poden explicar des de la neutralitat i posats a posicionar-nos, dubto molt que des de l’honestedat, aquesta es pugui explicar d’una altra manera.

la balada del norte 3

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s