A LA CORT DE PRÚSSIA. Concert de cambra de música barroca.

Ana Berruezo: violoncel

Pau Albert: flauta travessera

A la llibreria. Dissabte 27 d’octubre a les 19h

Entrada inversa

Anna Berruezo  i Pau Albert  ens transportaran als temps que van pertànyer al Baró de Münchausen o a Cosimo Piovasco di Rondò (altrament anomenat el Baró Rampant) fent-nos escoltar la música que sonava a Sanssouci , el palau d’estiu dedicat a les arts ideat pel gran rei de la il·lustració: Frederic II de Prússia anomenat el Gran.

 Amb peces de Joahnn Joaquim Quantz, Carl Philipp Emanuel Bach o Carl Henrich Graun (i qui sap si d’algú més), s’ens oferirà un concert que girarà al voltant de la figura del rei Frederic II per descobrir música, literatura i filosofia – sense preocupacions – una tarda de tardor.

Frederic II

(i si en voleu saber més)

Música a la cort de Prússia

Europa, 1750. Frederic II el Gran aconsegueix convertir Prússia en el centre cultural de la Il·lustració esdevenint referent monàrquic del despotisme il·lustrat.

Marcat per la tendència bèl·lica d’un pare autoritari i introduït a la literatura, l’art i la filosofia de la mà de la mare, Frederic II va impactar de ple contra les tradicions més pròpies i tradicionals de la cort.

Gran intèrpret de flauta travessera, poeta notable, filòsof atent, i amant de les lletres, al proclamar-se rei va vetllar per eliminar de la cort tot el que fos clarament germànic a favor de la cultura francesa, elegant i avançada a l’època.

El matemàtic Pierre-Louis Maupertuis, el metge Julien Offray de La Mettrie o el mateix Voltaire van formar part del cercle més íntim de la cort de Frederic el Gran. “Un boig més a la cort de Prússia i un menys a la meva”, va escriure el rei de França Lluís XV davant l’arribada de l’autor al centre d’Europa.

Especialment sensible a nivell musical, va completar l’elenc d’artistes de la seva cort amb compositors com Joahnn Joaquim Quantz, Carl Philipp Emanuel Bach i Carl Henrich Graun.

El nivell artístic assolit a la cort de Frederic el Gran va tenir una gran incidència a nivell europeu fins al punt que compositors com Antonio Vivaldi varen escriure obre pels músics prussians.

Potser aquest ambient lluminós i naïf fora difícil de defensar al llarg del temps i ni la construcció del Palau Sanssouci (sense preocupacions) podia aconseguir-ho… al succeïr-lo, el nebot de Frederic el Gran  – el rei, poc amant de la seva dona i poc atret pel sexe femení en general, no va tenir descendència- no va seguir el seu exemple i aviat el llegat d’aquest rei il·lustrat va caure a l’oblit…
Ja se sap. Les coses bones, i el llegat cultural que va deixar aquella cort, sens dubte ho era, no duren gaire.

La violoncel·lista Anna Berruezo i la flautista Pau Albert proposen un concert al voltant de la figura del rei Frederic II per descobrir música, literatura i filosofia – sense preocupacions – una tarda de tardor.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s