FRANKENSTEIN A STROGOFF

Dimarts 27 (20h) : Projecció de “Frankenstein” (James Whale 1931) introducció a càrrec de Martí Porter  i dimecres 28 de novembre 

Dimecres 28 (19.30h): Xerrada/ Club lector obert sobre “Frankenstein o el Prometeu modern” de Mary W. Shelley a càrrec de l’escriptor Ricard Ruiz Garzón. Després passarem “La novia de Frankenstein” (James Whale 1935)

-fitxa tècnica de les pel·lícules al final-

En tenia moltes, de ganes. Ganes de fer alguna activitat al voltant d’aquest mite que ha transcendit el món de la literatura i del cinema per arrelar-se a l’imaginari col·lectiu. Aquest any s’han complert 200 anys de la primera edició del llibre de Mary W. Shelley i nosaltres ho celebrarem passant dues pel·lícules i organitzant un club de lector obert amb l’escriptor Ricard Ruiz Garzón.

Passarem dues pel·lícules (les dues clàssiques de James Whale: “Frankenstein” -1931- i “La novia de Frankenstein” -1935-) Amb aquestes projeccions volem iniciar una activitat de manera més continuada: “Llibres i pelis” on passaríem pel·lícules basades en obres literàries per intentar desmuntar (o no) allò que diuen de que el llibre és millor que la peli.

El punt central de l’activitat però serà la xerrada/club de lectura obert a tothom que ens farà l’escriptor, crític i amant de la ciència ficció Ricard Ruiz Garzon.

Sobre “Frankenstein” i el seu mite també podeu consultar al mateix web de Strogoff 

L’escriptor és autor de dues obres al voltant del mite de “Frankenstein” i que son referència per a qualsevol que es vulgui documentar sobre el tema: “Mary Shelley i el monstre de Frankenstein” (Angle editorial 2018) i “Los monstruos de Villa Diodati” (Reino de Cordelia 2018)

 

RICARD RUIZ GARZON: Escripor, periodista literari que ha treballat entre altres amb El periódico, el país, TV3, RAC1 o la SER, professor de diversos masters i de l’escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès ha sigut director aquest any del curs “Los espejos del monstruo: 200 años de Frankenstein” a la “Universidad de verano de El Escorial”. Ha escrit una extensa obra literària per a infants, joves i per adults, del seu llibre ” Las voces del laberinto” (Plaza&Janés/ DeBolsillo) que va guanyar el Premio Miradas, se n’han fet versions cinematogràfiques i teatrals a part d’un còmic. Ha rebut també el premi Edebé de literatura juvenil per “La inmortal” o el Ramon Muntaner per “Herba negra”. Aquest any com ja hem vist, ha tret dos assaigs sobre el mite de Frankenstein. És membre dels “Hijos de May Shelley” .

garzon i el monstre

SOBRE LES PEL·LÍCULES

Resultat d'imatges de frankenstein 1931

FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: “Frankenstein”

ANY: 1931

DURADA: 71 min.

PAIS: Estats Units

DIRECCIÓ: James Whale

GUIÓ: Garret Ford, Francis Edward Faragoh (Novela: Mary Shelley)

MÚSICA: David Brockman

FOTOGRAFIA: Arthur Edeson (blanc i negre)

REPARTIMENT: Boris KarloffColin CliveMae ClarkeJohn BolesEdward van SloanDwight Frye,Frederick Kerr

PRODUCTORA: Universal Pictures

GÈNERE: terror

SINOPSIS: El doctor Henry Von Frankenstein està treballant en un tenebrós experiment: construir, a partir de fragments de cadàvers, un nou ésser humà. Ajudat pel seu criat Fritz, s’endinsa per la nit en els cementiris de la contrada per arrancar dels cossos les parts que necessita. Hi ha una cosa que no sap, però. El cervell que ha utilitzat a l’experiment pertanyia a un criminal.

CRÍTIQUES:

  • Obra culminant del gènere i una de les pel·lícules més famoses de la història del cinema..

FILMAFFINITY 

  • “Hi ha pel·lícules, el mite de les quals, supera la seva qualitat i, sobretot, la petjada que el pas del temps ha deixat rera d’ella. “El doctor Frankenstein” és una d’elles”

Javier Ocaña: Cinemanía 

  • “No hi ha cap dubte. Una de les obres mestres del gènere i, per extensió, de la història del cinema. Terror, horror i melodrama s’uneixen en aquesta meravellosa cinta que conserva l’encant dels films en blanc i negre. Una joia.”

Fernando Morales: Diario El País 

Resultat d'imatges de LA NOVIA de frankenstein

FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: “The Bride of Frankenstein”

ANY: 1935

DURADA: 75 min.

PAIS: Estats Units

DIRECCIÓ: James Whale

GUIÓ: John L. Balderston, William Hurlbut

MÚSICA: Franz Waxman

FOTOGRAFIA: John D. Mescall (blanc i negre)

REPARTIMENT: Boris KarloffColin CliveValerie HobsonElsa LanchesterErnest Thesiger,Dwight FryeWalter Brennan

PRODUCTORA: Universal Pictures

GÈNERE: terror

SINOPSI: Després de la fugida del monstre creat pel Dr Frankenstein (Colin Clavel) el sinistre Dr Praetorius (Ernest Thesiger) proposa al científic la creació d’una companya pel mateix monstre.

CRÍTIQUES:

“La novia de Frankenstein” no és només una altra obra mestra del gènere, amb Whale i Karloff com a grans pilars d’aquesta aclamada obra, sinó també una de les millors seqüel·les de la història del cinema. Un clàssic indiscutible.

                                                                                                                                               FILMAFFINITY 

“Brutal, màgica i demoníaca comèdia sobre la vida i la mort”

Javier Ocaña: Cinemanía

GALERIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s