LA PASSEJADA I EL PAISATGE: el confinament en positiu

Programa nº 11 emès el 13/01/2021 (5ª temporada)

WALSER, Robert: “La passejada” 2017; ed. Flaneur (trad. Teresa Vinardell Puig

OBSERVATORI DEL PAISATGE ( dir. Pere Sala): “Mapa de les unitats de paisatge de Catalunya”2119; ICGC

“Pero la razón, ni tarda ni perezosa, nos indica que, apenas se repite, lo extraordinario se vuelve ordinario y, apenas deja de repetirse, lo que antes pasaba por hecho común y corriente ocupa el lugar del portento…” Carlos Fuentes

Que el confinament és un conyàs, és cosa sabuda. Però també ens porta coses bones: posar fi a rutines ja gastades i començar-ne de noves que, malgrat tenir-les sempre a l’abast les havíem menystingudes per considerar-les poca cosa. Ara un cop les hem començat, ens han agradat i ja no podem prescindir d’elles. Una d’aquestes “novetats” per a molts és la passejada o el caminar pels indrets del terme. Hem canviat la mirada i ens meravellem “per un raig de sol o pel rossinyol que ve a cantar al vespre”.

Per parlar de tot això hem escollit un llibre i un mapa. “La passejada” i “Mapa de les unitats de paisatge de Catalunya”

“La passejada” de Robert Walser de considerar “imprescindible” si no em fes tanta ràbia la paraula. Però és que ho és. El mapa,

“La passejada” de Robert Walser, ens explica en 60 pp una senzilla passejada i les reflexions i pensaments, molt sovint naïfs, molt sovint repetitius, que li venen al cap al caminant mentre observa allò que te al davant. Aquest és un d’aquells llibres que hauria de considerar “imprescindibles” si no em fes tanta ràbia la paraula. Però és que ho és.

El “Mapa de les unitats de paisatge de Catalunya” com que un no és molt versat en termes de cartografia, he trucat al seu creador Pere Sala (director de l’Observatori del paisatge) i he parlat amb ell sobre els diversos paisatges de Catalunya i sobre aquest mapa que divideix a Catalunya en més de 100 divisions paisatgítstiques. Tota una invitació perquè quan ens desconfinin sortim tots a trescar pels camins dels més diversos paisatges del nostre petit pais.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s