NO HO PROVEU A CASA. Un llibre que val la pena que PROVEU de llegir

Programa nº 14 emès el 10/02/2021 (5ª temporada)

READMAN, Angela: “No ho proveu a casa”; 2021, Godall Ed.

Parlem del llibre amb Matilde Martínez (editora de Godall)

“Suques el dit gros del peu a la piscina, un dofí de plàstic oblidat capcineja a la superfície. La mama porta un vestit de bany de color turquesa i s’ha d’anar traient la licra de la ratlla del cul. Tot ha canviat. Tu això ho saps; ja ho sé jo per tots dos.”

Els contes que trobareu a “No ho proveu a casa” es podrien titllar de surrealistes, com si fossin sorgits d’un somni, contes amb personatges aparentment excèntrics que et descol·loquen, sobretot al principi, que tenen arrencades que fan que te les llegeixis un parell de vegades. Cal entrar en el seu món, cal que acceptis les seves normes per tal de gaudir del conte. No patiu, no requereix esforç perquè Readman et sedueix amb la seva prosa (no fugim dels tòpics) magnètica. Perquè els personatges de Readman son excèntrics sí però només aparentment ja que tant la noia que es dedica a migpartir la seva parella fins l’infinit a cops de pala, el  guarda dels Llebrílops, la mare que es converteix en Elvis, la Catwoman amb una capacitat il·limitada de captivar i seduïr, la protagonista amb cara de gos, la nena que anava a escola amb un pal de paller ple de palla fins dalt… tots aquests personatges que ens anirem trobant dins el conte, com tots els personatges consistents i ben construïts, ens recorden d’alguna manera a nosaltres mateixos.

D’igual manera aquests contes poden ser analitzats de moltes maneres diferents, ja que una de les seves qualitats, com passa a totes les bones històries és que per sota de la història literal, sovint estanya o directament increïble, es va filtrant intensament el tema terrenal del qual, digues-li amor, resiliència, pobresa, sororitat… mai se’n parlarà obertament.

Per això, per les seves històries i els personatges meravelloses que viuen en elles val molt la pena, però molt, llegir els contes de la Readman. Uns contes que podem llegir, gràcies a la traducció d’Esther Tallada i a l’editora de Godall que els ha publicat: Matilde Martinez amb qui tenim el plaer de compartir el programa d’avui.

Clica i escolta’l: https://www.radiosilenci.cat/programs/strogoff/radiosilenci_podcast_11422

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s