(3r/4t de primaria)
ENS TROBEM (si pot ser) EL 2n DISSABTE DE CADA MES A LES 11,30h
(properes sessions: 10 d’octubre, 14 de novembre, 12 de desembre)
A les trobades conversarem sobre diferents aspectes del llibre proposat, farem connexions amb d’altres lectures o aspectes viscuts o imaginats i els convidarem a activitats creatives per acostar-nos d’una manera diferent a la lectura.
Coordinadora/animadora: Cristina Casalí
propera sessió (14 de novembre)
i el llibre de la sessió és: “Tonino l’invisible” de Gianni Rodari (ed. El Zorro Rojo”
1ª SESSIÓ (10 d’octubre)
Ens retrobem després de molt de temps… ara tots darrera una màscara com si fóssim uns bandits! Coneixem els nous companys, parlem de les lectures que em fet durant aquestes llargues vacances i dibuixem unes banderoles que decoraran l’espai del club lector.
PANDÈMIA i després VACANCES…
propera sessió (8 de febrer)
i el llibre de la sessió és el mateix que el dels Mobi: “Jo vaig amb mi” de la Raquel Díaz Reguera (Thule) i amb ell anirem al teatre!
5ª SESSIÓ (8 de febrer)
i el llibre de la sessió és “En Pomelo és elefantàstic” de Ramona Badescu i Benjamin Chaud.
Avui en el club lector ens ho hem passat elefantàsticament bé parlant de les coses que ens enamoren, ens agraden molt o potser no tant. I ens hem embrutat les mans fent-nos un hortet com el d’en Pomelo. Ves que no ens enamorem ara d’una col!
4ª SESSIÓ (11 de gener)
i el llibre de la sessió és: “Conte d’hivern” de Jill Barklem (Blackie Books)
Una sessió de Gullivers molt especial. Hem creat la nostra bardissa secreta particular. I així, arraulits entre mantes i penombres ens hem endinsat en el fantàstic món de Jill Barklem. Ah! també hem menjat unes quantes galetes que, miraculosament han aguantat senceres fins el final.
3ª SESSIÓ (14 de desembre)
i el llibre de la sessió és: “Tot el que sé de la por” d’en Jaume Copons i en Pep Montserrat (Ed. Combel)
Una sessió (l’última abans del Nadal) que hem compartit amb els Mobys. Hem parlat de les pors i també de les coses que es troben aquí i allà a l’univers…
2ª SESSIÓ (9 de novembre)
i el llibre de la sessió és: “El camí de la muntanya” de Marianne Dubuc ( Ed. Joventut)
Ens hem endinsat ben endins en el meravellós bosc de la Dubuc. L’hem dibuixat, hi hem plantat arbres i flors, l’hem poblat d’animals i hem traçat un camí fantàstic. Després hem pujat a la muntanya per tal d’admirar-ho tot, admiratr-nos de tot!
1ª SESSIÓ (5 d’octubre)
Primera sesió de la temporada. Aprofitem per retrobar-nos amb els companys del curs passat i donar la benvinguda als que comencen de nou. Ens expliquem uns quants contes i riem molt, però que molt! I quedem ja pel mes que ve.
VACANCES!!!
propera sessió: 15 de juny SESSIÓ DE FI DE CURS MOLT ESPECIAL! ANEM AL MAR!
i el llibre de la sessió és: “Sota les onades” de la Meritxell Martí i en Xavier Salomó – (Flamboyant)
ELS GULLIVERS, ELS MOBYDICKS I ELS CYRANOS ENS HEM TROBAT A LA PLATJA DE CALDETES PER FER L’ÚLTIMA SESSIÓ LECTORA AMB UNA SELECCIÓ DE TÍTOLS AMB UNA CLARA TENDÈNCIA A MULLAR-SE.
BON ESTIU!
8ª SESSIÓ (11 de maig)
i el llibre de la sessió és: “La iaia embolica la troca” del Xavi i el Roger Simó -que també vindran a la sessió!- (Andana)
Una sessió molt animada i divertida en la que els germans Simó (els autors de “La iaia embolica la troca”) ens han explicat mil coses sobre el llibre i evidentment hem embolicat la troca i ens hem enredat amb la llana tot comentant el que ens ha agradat més del divertidíssim conte.
7ª SESSIÓ (13 d’abril)
i el llibre de la sessió és: “Com encendre un drac apagat” de Didier Lévy i Fred Benaglia (Zorro rojo)
Si un és un drac ha de treure foc per la boca de tant en tant, sinó malament rai… alguna cosa passa. Potser és que alguna cosa li fa mal o és que senzillament li falta, troba a faltar alguna cosa…
6ª SESSIÓ (9 de març)
i el llibre de la sessió és: “Els fils invisibles” de Montse Torrents i Matilde Portalés (Tramuntana)
El primer llibre de poesia. Un llibre que ens parla dels fils invisibles que ens connecten amb els altres. Fils de colors diferents que busquen, relacionen i ens mostren a les persones que estimem. I son aquestes persones les que sentiran un poema a través del magnífic XIUXIUEJADOR DE PARAULES DOLCES que hem construït. Un preciós artilugi per recitar poemes a cau d’orella.
5ª SESSIÓ (9 de febrer)
i el llibre de la sessió és: “El dia que les ceres de colors van dir prou” d’Oliver Jeffers i Drew Daywalt (Aldana)
Les ceres es queixen, nosaltres també ho podem fer! Reivindiquem el que creiem just, però hem d’aprendre a expresar-ho i ho farem a través d’un concurs: a veure qui és més creatiu amb les ceres de colors…pobres ceres! El premi és una medalla…de xocolata- ves que no la guanyi tothom aquesta medalla!- De vegades passa…
4ª SESSIÓ (12 de gener)
i el llibre de la sessió és: “L’ovelleta que va venir a sopar” de Steve Smallman i Joelle Dreidemy (Beascoa)
Hem llegit el conte fent les veus de l’ovelleta i del llop, “estofat meeeu” li deia ell! Hem parlat de tots els llops que surten a mil i un contes tot discutin si relament son tan dolents com semblen i amb un mitjó i poca cosa més ens hem fet el nostre propi llop: en Liop!
3ª SESSIÓ (1 de desembre)
El llibre de la sessió és: “Un cangur per Nadal” de James Flora ( Lata de Sal)
Una sessió, com sempre, molt profitosa. Un àlbum que ha fet que parléssim de sorpreses, regals bonics, cangurs espantats, onomatopeies de sorolls… n’hem tret un bon suc!
2ª SESSIÓ (10 de novembre)
El llibre de la sessió és: “Neda que neda” de Leo Lionni (ed. Kalandraca)
Un de sol potser no pot anar molt lluny però si ens ajuntem molts i anem alhora la història pot canviar i molt. Aprendre a pactar, a col·laborar, a afluixar per sumar i ser més i poder tirar endavant o sentir-nos, simplement que formem part d’alguna cosa; aquestes son algunes de les reflexions que Leo Lionni ens deixa en aquest magnífic àlbum.
1ª SESSIÓ (6 d’octubre)
-sessió inagural del nou curs-
Constituïm el nou grup, ens fem el carnet ens personalitzem les bosses i ens posem un nom: d’ara en endavant ens direm els GULLIVERS!
VACANCES!
8ª SESSIÓ (16 de juny)
-sessió especial compartida amb els petits lectors al bosc de Malhivern-
I el conte de la sessió és “L’arbre generós” d’en Shel Silverstein (Kalandraka)
7ª SESSIÓ (12 de maig)
I el conte de la sessió és “Germans” de la Rocio Bonilla (Ànima llibres)
La gelosia que sentim dels qui ens envolten de vegades ens fa veure els altres d’una manera deformada i grotesca. Tots tenim mil cares (no dic que no) però potser aquesta, precisament aquesta forma de mirar-nos no seria la més apropiada. Ep! em sembla.
6ª SESSIÓ (14 d’abril -11.30h!-)
Sessió especial amb la participació de l’autora del llibre i compartida amb el club de petits.
I el conte de la sessió és: “El gegant i la lluna” de Maria Ripol (Ed. Alpina)
Una sessió molt especial que han compartit els menuts amb els petits. Els dos grups han llegit dos àlbums de la Maria Ripol, i la mateixa autora ha vingut per parlar-nos, davant ulls ben oberts, de com s’imagina les històries, com les treballa i com les il·lustra. Perquè heu de pensar que ho fa tot, tot!. Una delícia!
5ª SESSIÓ (10 de març)
aquest trimestre anem de superherois!
I el conte de la sessió és: “Feliu rei de les ovelles” d’Olivier Tallec (Ànima Llibres)
De vegades bufa el vent i et porta una corona de paper, que bé! te la poses i jugues a ser rei, però en Feliu no li va passar això. Ell es va posar la corona i es va creure Rei. Fins que el vent va bufar cap un altre costat i la corona li va marxar del cap per anar a parar a algú més agosarat…
Una sessió molt bonica, on hem repassat el conte amb els seus rodolins i també, com no podia ser d’una altra manera hem jugat una mica a ser reis.
4ª SESSIÓ (10 de febrer)
aquest trimestre anem de superherois!
I el conte de la sessió és: “Anem a caçar un ós” tot un clàssic de Michael Rosen i Helen Oxenbury (Edicions Ekaré)
Un conte fet a partir d’una cançó i que és per ser explicat, expressat i cridat. Quin soroll fa el riu quan el creuem, o les fulles seques quan les trepitjem. I el vent? Una història de petits i grans herois d’anar per casa, com tots!
L’hem explicat (dues vegades) i ens hem adonat que molts se’l sabien… de memòria!
3ª SESSIÓ (13 de gener)
aquest trimestre anem de superherois!
I el conte de la sessió és: “Max i els superherois” de Rocio Bonilla i Leo Malet (Ed. Ànima Llibres)
Una sessió en la que hem parlat dels superherois de veritat i dels que són de mentida, és a dir dels quotidians. De vegades sembla que la gent que tenim a prop tinguin veritables superpoders: per com ens ajuden i en solucionen problemes insalvables, per com saben què és els que ens passa sense que res no els hi diguem, o què estem fent sense que ens vegin, o senzillament perquè ens fan sentir millor només estan al nostre costat. I ara que hi penso potser és el contrari això de qui són els de veritat i els qui no. Ai no ho sé, ja m’he embolicat!
2ª SESSIÓ (16 de desembre)
Sessió especial (abans de festes) compartida amb el grup de “Petits” i amb una teatralització dels dos contes: els dels menuts i el dels petits “El Grúfal”
Aquest és el conte de la sessió dels menuts: “La talpeta que volia saber qui li havia fet allò en el cap” d’ Holzwarth/Erlruch (Ed. Kalandraka)
1ªSESSIÓ (11 de novembre)
Aquest és el conte de la sessió: “Frederick” de Leo Leonni (Kalandraka)
Mentre els ratolins busquen menjar per l’hivern, en Frederick es dedica a recopilar rajos de sol, caçar paraules, col·leccionar vivències… Als seus amics no els agrada gaire i no entenen per què ho fa. Ara… Quan arriba el llarg hivern el Frederick els regala un munt d’històries i poemes i estones d’entreteniment. I és que, tan important és alimentar bé el cos com l’ànima i aquest ratolinet somniador això ho té molt clar!
No us perdeu aquest conte! És un cant a les muses, a l’art en general i, en especial, a la literatura. Tota una reivindicació d’un dels oficis més antics del món: el de narrar!
LEO LIONNI
Amsterdam (Holanda) , 1910; Toscana (Itàlia) , 1999
Va créixer a Amsterdam en un ambient artístic -la seva mare va ser cantant d’òpera, i el seu oncle Piet, un gran aficionat a la pintura- i des de ben jove va saber que aquest seria el seu destí. Malgrat això, la seva formació no va ser artística, sinó que es doctorà en Economia. El 1931 es va instal·lar Milà i va entrar en contacte amb el disseny gràfic. Quan el 1939 es va traslladar a Amèrica, va treballar en una agència de publicitat de Filadèlfia, a la Corporació Olivetti i a la revista Fortune. La seva fama com a artista va anar creixent i els seus quadres s’exhibien a les millors galeries, des dels Estats Units fins al Japó. Com ell mateix va dir: “D’alguna manera, en algun lloc, l’art expressa sempre els sentiments de la infantesa”. El seu primer llibre per a nens no arriba fins el 1959 i de casualitat: durant un viatge en tren se li va ocórrer entretenir els seus néts amb un conte fet amb trossos de paper de seda. Així va néixer “El petit Blau i el petit Groc”, el primer d’una llista de més de 40 llibres aclamats per tot el món per la crítica especialitzada. El 1984 va rebre la Medalla d’Or de l’Institut d’Arts Gràfiques dels Estats Units.
SESSIÓ/ PRESENTACIÓ (14 d’octubre)
Sessió de presentació i primera presa de contacte amb l’activitat centrada en l’emoció de la lectura:
Tot ha girat a l’entorn de dos eixos: 1) centrat en l’àlbum “Per a què serveix un llibre” de Chloé Legeay (BiraBiro Editorial) on hem estat averiguant les mil i una coses que es poden fer amb un llibre.
2) centrat amb “La Capsa de Contes” (MTM Editorial) on hem jugat amb les històries i les hem esfilagarsarsat amb tants arguments com nens i nenes hem sigut.
Finalment hem fet dibuixos i hem construït el nostre propi conte.