(1r/2n ESO)
ENS TROBEM (si podem) EL 3r DISSABTE DE CADA MES A LES 11,30h
(properes sessions: 17 d’octubre, 21 de novembre, 19 de desembre )
La complexitat, acompanyada del coneixement de cadascú, ha anat creixent i per tant la capacitat de connectar amb històries i amb persontages més elaborats, també. El joc o les activitats van deixant cada vegada més espai al debat.
Coordinadora/animadora: Cristina Casalí
Propera sessió: 21 de novembre. I el llibre de la sessió és “Les dues vegades del baró Lamberto” de Gianni Rodari (Ed. Kalandraka)
1ª SESSIÓ (17 d’octubre)
Primera sessió que inagura aquest curs enmascarat. Ens tornem a trobar per mirar-nos als ulls i parlar un altre cop de llibres ( aquest cop a la fresca del carrer) i proposar la primera lectura: Un Gianni Rodari, “Les dues vegades del Baró Lamberto”. Esperem que els nostres joves lectors no experimentint amb el mètode Lamberto per rejovenir cossos, serien després massa petits per tornar a venir a una sessió de Cyranos.
PANDÈMIA i després VACANCES…
propera sessió: 28 d’abril
i el llibre de la sessió és “El fantasma de Canterville” d’Oscar Wilde (Alma)
6ª SESSIÓ (10 de març)
i el llibre de la sessió és “Monstres de veritat” de la Marie G. Rolide (Zahorí Books)
Sessió lectora molt especial la d’aquest vespre amb els Cyranos . Ens han visitat la Marta Lorés l’editora de @zahoribooks I la Marie G. Rohde l’autora de Monstres de Veritat el magnífic àlbum il·lustrat que hem comentat.
5ª SESSIÓ (18 de febrer)
i el llibre de la sessió és “El fil invisible de la natura” de Gianumberto Accinelli (El zorro rojo)
Un llibre amb històries d’ecologia, geografia, història i biologia que ha despertat les consciències gulliverianes.
4ª SESSIÓ (28 de gener)
i el llibre de la sessió és: “Quin dia tan bèstia” de la Mary Rodgers (L’Altra ed.)
Els Cyranos s’ho han passat de por, comentant (i criticant a les mares) i és que aquest llibre, tot un clàssic, ha donat per molt!
3ª SESSIÓ (17 de desembre)
i el llibre de la sessió és: “El nen que va xatejar amb Jack Sparrow” de Francesc Puigpelat (Bromera ed.)
2ª SESSIÓ (18 de novembre)
i el llibre de la sessió és: “El misteri dels llobarros” de l’Anna Cabeza (Combel -Bambú-). Amb l’assistència de l’autora!
Una sessió molt especial i emotiva. L’Anna Cabeza ens ha visitat i li hem preguntat tot allò que sempre havíem volgut saber sobre les germanes Crostó. També ens ha parlat del que costa fer un llibre que faci riure, del seu ofici d’escriptora que combina amb el de bibliotecària… però el que sempre és més important és que durant més d’una hora hem compartit una bona estona parlant d’un llibre, de literatura i del fet de llegir que, a part de ser un acte íntim, també ens ajuda a riure, parlar i participar d’un grup tan bonic com el dels Cyranos.
1ª SESSIÓ (22 d’octubre)
Primera sesió de la temporada. Aprofitem per retrobar-nos amb els companys del curs passat i donar la benvinguda als que comencen de nou. Ens expliquem uns quants contes i riem molt, però que molt! I quedem ja pel mes que ve.
VACANCES!!!
8ª SESSIÓ (15 de juny) SESSIÓ DE FI DE CURS MOLT ESPECIAL! ANEM AL MAR!
i el llibre de la sessió és “El meu vaixell” de Roberto Innocenti (Kalandraka)
ELS GULLIVERS, ELS MOBYDICKS I ELS CYRANOS ENS HEM TROBAT A LA PLATJA DE CALDETES PER FER L’ÚLTIMA SESSIÓ LECTORA AMB UNA SELECCIÓ DE TÍTOLS AMB UNA CLARA TENDÈNCIA A MULLAR-SE.
BON ESTIU!
7ª SESSIÓ (28 de maig)
i el llibre de la sessió és “El segrest de la bibliotecària” de Margaret Mahy (Viena Edicions)
Última sessió de la temporada a la llibreria amb un libre molt divertit i amb el que hem rigut molt. A part d’això hem portat tots els llibres que hem llegit durant aquest any al club i els hem anat recordant i parlant de quin ens ha agradat més o el contrari.
6ª SESSIÓ (5 de maig) al MNAC
i el llibre de la sessió és “La Liang dins el quadre” de Núria Franquet -premi Folch i Torres- (La Galera)
Una sessió diferent, molt bonica i on havia de ser: davant del fresc de la conquesta de Mallorca. El quadre dins el qual la Liang es va perdre i ens ha permès a tots seguir-la en la seva extraordinària aventura.
5ª SESSIÓ (26 de març)
i el llibre de la sessió és “El misteri de la tifa de gos abandonada” de l’Anna Cabeza (Combel)
Un èxit de lectura. A tothom ens ha agradat. I és que quines protagonistes les àvies! I d’àvies ha anat la conversa. Tots tenim àvies que s’assemblen a les que ens hem trobat en el llibre i el tema dóna per molt, tu!
5ª SESSIÓ (19 de febrer)
i el llibre de la sessió és “L’illa de l’Abel” d’en William Steig (Blackie Books)
Un llibre més reflexiu del que estem acostumats, amb moltes descripcions. Amb un llenguatge de vegades una mica enrebassat però si el llegeixes a poc a poc i amb els ulls desperts, hi vas entrant i et trobes mirant la història amb uns altres ulls. Potser a sigut el primer llibre filosòfic que hem llegit! I sinó perquè hem parlat tant en aquesta sessió? També hem escrit en una fulla el que ens enduríem en una illa deserta. Ah! i la Cristina (que sempre te algun detall) ens ha regalat un punt de llibre molt especial…
4ª SESSIÓ (22 de gener)
i el llibre de la sessió és “Tintín al Tibet” d’Hergé (ed. Juventut)
El primer còmic del grup lector. Tot un clàssic, un dels títols més coneguts d’en Tintín i un dels àlbums més personals d’Hergé. L’hem comentat: la història, quines son les coses que ens han fet més gràcia, els personatges preferits, les situacions més insòlites. Que si a un qui li agrada més és el Milú, a un altre el capità i el de més enllà el Tintín. Doncs a mi els que m’agraden més son el Dupont i el Dupond… Aquests no valen que no hi surten aquí! Ja ho veieu, una conversa heterogènea i divertida on hi cabien tots els gustos i opinions. Per acabar hem passat un petit reportatge audiovisual sobre aquest àlbum.
3ª SESSIÓ (18 de desembre)
I el llibre de la sessió és “L’illa de Paidonèsia” de l’Oriol Canosa ( La Galera)
Una sessió molt especial aquesta, ja que hem tingut el goig i la fortuna de comptar amb la presència de l’Oriol Canosa, sí, l’autor de la novel·la que ens ha explicat amb tots els ets i uts els secrets més ben amagats del seu magnífic llibre.
2ª SESSIÓ (20 de novembre)
I el llibre de la sessió és: “El nas d’en Cyrano” de Géraldine Maincent i Thomas Baas (Símbol Editors)
1ª SESSIÓ (23 d’octubre)
-sessió inagural del nou curs-
Curs nou i, encara que quasi bé som els mateixos que els de l’any passat, hi ha alguna cara nova. Així que ens presentem, comentem del què hem llegit durant les vacances, què ha sigut el que ens ha agradat més i parlem del nou curs lector, que arriba amb novetats: la més important és el canvi de nom. A partir d’ara, ens direm els Cyranos. Com que no sabem ben bé què vol dir o qui és en Cyrano, la Cristina ens explica la història de Cyrano de Bergerac. Una mica per sobre perquè sobre aquest personatge tan especial anirà el primer llibre del club lector.
Ai! me n’oblidaba. D’ara en endavant, anirem al grup lector amb unes bosses molt xules que cadascú ens hem confeccionat al nostre gust.
VACANCES!
ÚLTIMA SESSIÓ DEL CURS – 8ª SESSIÓ (3 de juliol)
sessió especial en un camp de futbol ( a l’escola Sant Lluís)
Aquest és el llibre de la sessió: “Una història de futbol” de José Roberto Torero (Blackie Books)
7ª SESSIÓ (22 de maig)
Aquest és el llibre de la sessió:“El misteri de la lluna” de Josep L. Badal ( Ed.La Galera)
Inspirats pel llibre i buscant acostar-nos a Sherlock Holmes i als herois del llibre, ens hem posat a fer de detectius per tota la llibreria buscant tota mena de pistes.
SESSIÓ EXTRAORDINÀRIA DISSABTE 28 D’ABRIL (11h): ens visita en Jaume Cela, l’autor de “Set raons per estimar els meus pares”
6ª SESSIÓ (24 d’abril)
Aquest és el llibre de la sessió: “Faules d’Isop” il·lustracions de Manuela Adreani (VV Kids)
Un clàssic de tant en tant entra bé, sobretot si dels seus contes se’n pot treure algun bon consell. Aquesta és alguna de les opinions que els nostres joves lectors han expressat en aquest club lector que ha viatjat dos mil anys enrera (més i tot!) tot llegint a Isop.
5ª SESSIÓ (20 de març)
Aquest és el llibre de la sessió: “Set raons per estimar els meus pares” de Jaume Cela ( Cruïlla -Vaixell de vapor-)
De raons per estimar en podem trobar tantes com en volguem. Fer llistes de les coses que ens agraden o que no ens agraden pot ser una manera d’aclarir les nostres idees. O si més no de passar una estona amb nosaltres mateixos, que ja és molt. La sessió ha sigut una bassa d’oli on cada nen ha donat la seva opinió sobre cada raó exposada per el Nil i sobre si s’ho ha passat bé o no amb el llibre. Un llibre que si tot va bé el comentarem amb el seu autor el dissabte 7 d’abril (encara per confirmar).
Hem acabat la sessió donant a cada lector una llibreta on podrà anar apuntant les lectures que vagi fent i comentar què li han semblat si les ha disfrutat, o no, si li han agradat les il·lustracions o els personatges i… què sé jo de les quantitats de coses més que hi podrà escriure!
4ª SESSIÓ (20 de febrer)
Aquests són els llibres de la sessió: qualsevol de la sèrie de Jaume Copons i Liliana Fortuny anomenada “L’Agus i els monstres” ( Ed. Combel )
Cadascú ens ha parlat del seu monstre preferit, quin dels llibres (i és que la majoria n’han llegit més d’un!) li ha agradat més. Hem recopilat tot de preguntes que els hi volem fer al Jaume Copons i a la Liliana Fortuny el proper dia 3 de març quan ens vinguin a fer el seu “TALLER MONSTRUÓS” i finalment hem fet un magnífic mòbil amb els monstres de la sèrie i les seves característiques.
3ª SESSIÓ (26 de gener)
Aquesta és la novel·la de la sessió: “La meravellosa medecina d’en Jordi” d’en Roal Dahl (il.lustracions d’en Quentin Blake)
Una sessió en la que hem comentat el llibre, ens hem plantejat què estava bé i què no (si és que alguna cosa estava mal feta) i hem rigut tot recordant les transformacions de l’àvia per acabar fent , finalment, la nostra pròpia i particular medecina.
(Nadal)
2ª SESSIÓ (28 de novembre)
Aquest és el conte de la sessió: “En Tristany s’encongeix” de Florence Parry Heide (il.lustracions d’Edward Gorey) ed. Blackie Books
1ª SESSIÓ (24 d’octubre)
Aquesta és la novel·la de la primera sessió: “La boira pudent” text: Joles Senell il·lustracions: Marc Torrent (Ed. Bambú)
En Bernat és el fill petit d’un rei que té un bosc del seu regne envaït per una boira pudent. Ell tot sol, amb l’ajuda d’una llonganissa i d’un saquet d’olor, aconseguirà no només saber quina és la causa de la ferum, sinó que també l’eliminarà. Vols ajudar-lo a resoldre els enigmes que s’amaguen en el bosc i acompanyar-lo en aquesta aventura?
Josep Albanell (Joles Sennell)
Va néixer a Vic (Osona) el dia de Nadal de 1945. A la Seu d’Urgell (Alt Urgell), hi va viure la infància i l’adolescència. Se sent bipàtrida: vigatà per origen i tradició familiar, i urgellenc per adopció i devoció. Actualment viu a Barcelona. Va començar a estudiar la carrera de Periodisme a Madrid, però la va deixar per la de Filosofia i Lletres (filologia) de la qual és llicenciat per la Universitat de Barcelona. Durant molts anys ha treballant en editorials. Amb el pseudònim de Joles Sennell escriu literatura per a nois i noies. Va ser un dels inventors primigenis de l’Ofèlia Dracs. Ha escrit, entre llibres de contes, novel·les, àlbums infantils i teatre, un bon grapat d’obres, per algunes de les quals li han estat concedits alguns premis. És casat i té dos fills, la Maria i el Francesc, pels quals no li ha estat concedit cap premi.