MOBY DICKS

(5è/6è de primària)

ENS TROBEM (si podem) EL 3r DISSABTE DE CADA MES A LES 10h

(properes sessions: 17 d’octubre, 21 de novembre, 19 de desembre)

Trobades on fomentarem l’esperit crític, la capacitat d’escolta i respecte en la conversa i la manifestació de l’opinió pròpia. Lectures que ens faran apropar a autors diferents i compartir converses amb alguns d’ells. També serà un espai per recomanar i relacionar llibres en un ambient cuidat i proper.

Coordinadora/animadora: Cristina Casalí

Propera sessió: 21 de novembre                                                                                 I el llibre de la sessió és: “Contes per telèfon” de Gianni Rodari (Ed. Joventut)

descarga (2)

1ª SESSIÓ (17 d’octubre)

Primera sessió que inagura aquest curs enmascarat. Ens tornem a trobar per mirar-nos als ulls i parlar un altre cop de llibres a la fresca del carrer i proposar la primera lectura: Un Gianni Rodari, “Contes per telèfon”. Per cert, l’autor no va sospitar mai que avui en dia, aquest mètode, el d’explicar contes per telèfon, seria una de les maneres més segures per explicar-nos històries fantàsticament divertides.

PANDÈMIA i després VACANCES…

propera sessió: 21 de març

i el llibre de la sessió és “El carter de l’espai” de Guillaume Perreault (Joventut)

Resultat d'imatges per a "el carter de l'espai"

5ª SESSIÓ (15 de febrer)

i el llibre de la sessió és: “Jo vaig amb mi” de la Raquel Díaz Reguera (Thule ed.)

Resultat d'imatges de jo vaig amb mi

Gran sessió lectora! Un àlbum il·lustrat sobre la importància d’estimar-se a un mateix tal com és I als altres tal com son. Tots els mobys han dit la seva. Pq aviam qui no te problemes amb aquest tema, eh cappledepardals, que tots som en el fons uns capsplensdepardals?
I ara al Poliorama a veure l’obra.

4ª SESSIÓ (18 de gener)

i el llibre de la sessió és “El segrest de la bibliotecària” de Margaret Mary (Viena ed.)

Imatge relacionada

Aquesta és la primera sessió de l’any. Una sessió en la que s’ha discutit (I molt!) si de debò eren dolents, o ho eren poc o molt, els senyors segrestadors. El segrest de la bibliotecària ha sigut la primera novel·la dels Moby!
Després ens hem dedicat a confeccionar una llibreta on apuntarem tots els títols llegits en el club, on hi podrem afegir les nostres primeres crítiques literàries!

3ª SESSIÓ (14 de desembre)

i el llibre de la sessió és: “Som aquí” d’Oliver Jeffers (Andana)

Resultat d'imatges de som aqui jeffers

Una sessió (l’última abans del Nadal) que hem compartit amb els Gullis. Hem parlat de les pors i també de les coses que es troben aquí i allà a l’univers…

2ª SESSIÓ (16 de novembre)

i el llibre de la sessió és: “Rigo i Roc” de Lorenz Pauli i Kathrin Schärer (Pagès ed. -Nandibú)

Resultat d'imatges de rigo i roc

Un llibre ben especial aquest! i molt bonic. Va sobre la relació entre un Lleopard i un ratolí. Entre ells es van explicant històries, viuen situacions i parlen sobre elles, reflexionen perquè conversen i d’aquí tots els Mobys han tret les seves pròpies conclusions i n’han parlat obertament entre ells mentre intentaven definir els dos protagonistes.

1ª SESSIÓ (19 d’octubre) 

Primera sesió de la temporada. Aprofitem per retrobar-nos amb els companys del curs passat i donar la benvinguda als que comencen de nou. Ens expliquem uns quants contes i riem molt, però que molt! I quedem ja pel mes que ve.

VACANCES!!!

 9ª SESSIÓ (15 de juny) SESSIÓ DE FI DE CURS MOLT ESPECIAL! ANEM AL MAR!

i el llibre de la sessió és: “La ola” de la Suzy Lee (Barbara Fiore)

ELS GULLIVERS, ELS MOBYDICKS I ELS CYRANOS ENS HEM TROBAT A LA PLATJA DE CALDETES PER FER L’ÚLTIMA SESSIÓ LECTORA AMB UNA SELECCIÓ DE TÍTOLS AMB UNA CLARA TENDÈNCIA A MULLAR-SE.

BON ESTIU!

8ª SESSIÓ (25 de maig) 

i el llibre de la sessió és: “Baixa dels núvols” del Germán Machado i la Mar Azabal (Ekaré)

Resultat d'imatges de baixa dels nuvols

Qui no somia despert? qui no, de tant en tant puja per una escala fins enfilar-se al núvol que li queda a l’esquerra? Reivindiquem el dret a ser uns somiatruites, uns encantats, perquè ens encanta inflar globus plens de fantasia, desitjos i esperances.

7ª SESSIÓ (13 d’abril) 

i el llibre de la sessió és “Els dos llops” un emocionant conte basat en una llegenda Cherokee de Wilfred (Akiara)

Resultat d'imatges de els dos llops

Tots tenim dos llops a dins. Un llop que menja odi, ràbia i rancúnia i un altre amor, bondat i alegria. Sempre s’estan barallant. Qui guanyara? Aquell que més alimentis, esclar!

6ª SESSIÓ (16 de març) -10h-

i el llibre de la sessió és “Podries” un àlbum que és un poema de la Joana Raspall i il·lustrat per l’Ignasi Blanch (Takatuka ed.)

Resultat d'imatges de podries joana raspall

El preciós poema de la Joana Raspall sobre la integració i la necessitat, no tan sols d’acceptar, sinó de veure la diferència com una riquesa necessària -indispensable- per poder gaudir de la vida en la seva màxima plenitud, ens ha fet gaudir de la lectura de tal manera que l’hem recitat en veu ben alta davant de tothom!

5ª SESSIÓ (23 de gener)

i el llibre de la sessió és: “Crec” de la Tina Vallès i l’Alicia Baladan ( Kireei) i serà una sessió especial ja que la compartirem amb la seva autora, la Tina!

Resultat d'imatges de crec tina valles

Creus que amb una mica de voluntat, amb un petit gest, amb un crec de no res, pots canviar les coses? Segurament si no ho proves no ho sabràs. Farta de tanta quietud, de tant de silenci a la vall del silenci, una branca va decidir posar fi a tanta calma i amb un crec es va separar del seu arbre…  no us explico més. Però heu de saber que la Tina Vallès  ha vingut a la sessió dels Moby Dicks per explicar-nos detalls de la història, aclarir-nos dubtes  i saciar la curiositat dels seus joves lectors. Un plaer.

4ª SESSIÓ (19 de gener)

i el llibre de la sessió és: “La llista d’aniversari” de l’Anna Manso ( Vaixell de vapor/Cruïlla)

Resultat d'imatges de la llista d'aniversari vaixell de vapor

La  primera novel·la dels Moby Dicks! Alguns han trobat que hi havia massa lletra, d’altres que n’hi havia poca. Però tots han rigut i els hi ha agradat (o a quasi tots, vaja) Poc a poc anem creixent i anem tenint més opinions pròpies i és evident que el fet de llegir ajuda molt. Ah! i cadascú s’ha endut a casa la seva llista de regals d’aniversari.

3ª SESSIÓ (15 de desembre)

i el llibre de la sessió és: “Allò que la caputxeta vermella no va veure” de la Mar Ferrero (Baula)

Resultat d'imatges de allo que la caputxeta vermella no va veure

Una versió diferent del conte de la caputxeta que sempre ens han explicat. I és que també és cert que tot sembla diferent segons qui t’ho explica. No és la mateixa història si aquesta ens l’explica la caputxeta o si ens l’explica el llop, no senyor! I és que depen molt dels ulls amb els que un s’ho mira, no? Si no pregunteu-li a la caputxeta com hi veu ara que porta ulleres.

2ª SESSIÓ (17 de novembre)

I el llibre de la sessió és: “Ahab y la ballena blanca” de Manuel Marsol (Edelvives)

Resultat d'imatges de ahab y la ballena blanca

Un llibre diferent ens esperava en aquesta sessió. Un llibre basat en el clàssic Moby Dick i que necessita molt poques paraules i molta perspicàcia visual per explicar-nos una història d’una obsessió, d’una cerca inacabable: la del capita Ahab en busca de la balena blanca. A vegades busquem les coses que més ens tenen capficats pensant que les tenim molt lluny i que estan molt amagades. I segurament és així però la convivència amb aquest pensament obsessiu fa que alhora convisquin molt a dins nostre i que per tan les tinguem més a prop del que ens sembla. O potser no…

1ª SESSIÓ (20 d’octubre)

-sessió inagural del nou curs-

Primer ens presentem. Diem quatre coses dels llibres que més ens han agradat aquest estiu. La Cristina ens explica la història de la gran balena blanca  i ara sí: constituïm el nou grup, ens fem el carnet ens personalitzem les bosses i ens posem un nom: d’ara en endavant ens direm els MOBY DICKS!

VACANCES!

última sessió del curs!- 9ª SESSIÓ (16 de juny)

SESSIÓ ESPECIAL COMPARTIDA AMB ELS LECTORS MÉS MENUTS AL BOSC DE MALHIVERN!!!!!!

I el llibre de la sessió és “El despertar de l’arbre” d’en Dídac P. Lagarriga i l’Albert Asensio (Akiara Books)

el-despertar-de-larbre

 8ª SESSIÓ (19 de maig)

I el llibre de la sessió és “L’enigma de Vilagallina” de l’Albert Arrayàs (Babulinka Books)

Resultat d'imatges de l'enigma de vilagallina

Moltes són les coses a comentar d’aquest magnífic llibre. L’argument, el misteri, les referències i els personatges. També sobre dues de les emocions més incontrolables que tots d’alguna manera (en més o menys mesura) compartim: la gelosia i l’enveja.

I perquè no hi haguessin ni gelosies ni enveges, la gallina que cadascú s’ha endut cap a casa ha estat feta amb una mica de l’art de tots.

 7ª SESSIÓ (14 d’abril -11.30h!-)

Sessió especial amb la participació de l’autora del llibre i compartida amb el club de menuts (que hauran llegit un altre llibre de la mateixa autora)

I el llibre de la sessió és “Sant Jordi te por del drac” de la Maria Ripol ( ed. Alpina)

Resultat d'imatges de sant jordi te por del drac

Una sessió molt especial que han compartit els menuts amb els petits. Els dos grups han llegit dos àlbums de la Maria Ripol, i la mateixa autora  ha vingut per parlar-nos, davant  ulls ben oberts,  de com s’imagina les històries, com les treballa i com les il·lustra. Perquè heu de pensar que ho fa tot, tot!. Una delícia!

6ª SESSIÓ (17 de març)

I el conte de la sessió és: “Un gran dia de res”  de Beatrice Alemagna (Combel)

Resultat d'imatges de un gran dia de res

“Quan vaig obrir la porta, vaig sentir que tot l’avorriment del món s’havia trobat al jardí.”

Com fem passar el temps? com podem fer que amb pràcticament res un dia sigui un dia ple. Ple d’emocions, d’activitat, de plaer, d’aventura, d’amor. Potser n’hi ha prou d’aixecar els ulls de la pantalla. Aquest llibre va d’això. Però també de moltes altres coses: de la necessitat de recuperar coses que creiem oblidades i que d’alguna manera abans (i potser encara ara) ens definien, de l’absència d’algú estimat a qui s’enyora combinada amb la presència d’algú estimat que sentim lluny i de com podem revertir la situació, i de la calor de la llar, i de poesia, perquè aquest llibre és un pur poema.

 5ª SESSIÓ (17 de febrer)

I el conte de la sessió és: “Orelles de papallona”  de Luisa Aguilar i André Neves (Edicions Kalandraka)

Resultat d'imatges de orelles de papallona

Un àlbum per saber-nos veure amb els millors ulls. Perquè el més important és saber-nos reconèixer tal i com som per poder-nos ,així, acceptar. Per poder acceptar a l’altre que, de ben segur, és diferent a nosaltres. Per ajudar a fer tot això, em construit una capseta amb un mirall que, a l’obrir-la ens permeti veure  el més important que tenim: a nosaltres mateixos, sense afegits…tal i com som.

4ª Sessió ( 20 de gener )

El llibre de la sessió és: “L’ós i el piano” de David Litchfield (Ed Blume)

Un llibre ple de tendresa sobre l’amor a la música, l’èxit i l’amistat. Triomfar està bé. Però millor és encara, després de molt temps,  poder tornar a casa i trobar-te que t’estant esperant.

Resultat d'imatges de l'os i el piano

3ª Sessió ( 16 de desembre )

Sessió especial abans de festes compartida amb el grup de menuts, en la qual teatralitzem els dos contes: el dels menuts “La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap” i el dels petits.

Aquest és l’àlbum de la sessió dels petits, tot un clàssic!: “El Grúfal” de Donaldson/Scheffler (Ed. Brúixola)

Resultat d'imatges de el grufal

2a SESSIÓ (18 de novembre)

Aquest és l’àlbum protagonista de la  sessió: “A dormir monstres” d’Ed Vere (ed. Joventut)

Resultat d'imatges de a dormir monstress ed vere

Aquestes pàgines es troben il·lustrades amb imatges fetes imitant el traç infantil i treballades amb una paleta de colors vius i àcids, que es combinen amb una tipografia divertida que juga amb la mida i col·locació de les paraules. L’autor fa un ús molt encertat de les onomatopeies, permetent que la narració del conte esdevingui gairebé teatral (sempre que el narrador s’hi vulgui posar, és clar), de qualsevol manera, crec que tot plegat el converteix en una magnífica tria per una hora del conte.

I per si no fos prou, no vull oblidar-me d’esmentar que el rerefons de la història no és un altre, que l’eterna por als monstres de molts nens i nens, gràcies al to humorístic que pren, aquest conte pot convertir-se en una fantàstica eina per treballar aquest tema amb els infants, transformant la por en somriures

 ED VERE

Ed Vere  escriu i il·lustra àlbums infantils. Els seus llibres han estat traduïts a diversos idiomes i premiats internacionalment. És autor d’àlbums com A dormir,monstres! (seleccionat pel Roald Dahl Funny Prize el 2011) i de la sèrie que va iniciar amb Max el Valent, amb dós títols publicats per Editorial Joventut. Aquest darrer àlbum apareix en les llistes de best-sellers del New York Times i l’USA Today, figura en la llista del The Sunday Times dels“100 MillorsClàssics per als Nens Moderns”i ha estat seleccionat per a la Kate Greenaway Medal.

1a SESSIÓ (21 d’octubre)

Aquest és el conte de la primera sessió: “Els tres bandits” de Tomi Ungerer (Ed. Kalandraka)

els tres bandits

Hi havia una vegada tres bandits ferotges vestits amb capa negra i barret negre. El primer duia un trabuc. El segon, una bossa plena de pebre. El tercer, una enorme destral vermella. Durant la nit, quan era fosc, s’emboscaven a la vora del camí… Considerada l’obra mestra de Tomi Ungerer.

TOMI UNGERER

Estrasburg (França) , 1931

Els seus primers dibuixos, que giren entorn del món de la guerra, manifesten un profund rebuig als conflictes bèl·lics i al feixisme. El 1956 va emigrar a Nova York, a on va començar a escriure llibres infantils que van tenir gran èxit. Va publicar a mitjans tan importants com ara The New Yorker, Esquire, Life Show o Fortune. En el cim del seu èxit, durant la dècada dels 60, l’artista reacciona contra la hipocresia i la superficialitat de la societat americana.Llavors decideix anar-se’n a viure a una granja al Canadà i a finals dels 70 es trasllada amb la seva família a Irlanda. La seva producció, que comprèn uns 40 anys de creació, es calcula que està entre uns 30.000 i 40.000 dibuixos de diferents estils, i més de 120 llibres. Per la seva obra va rebre The Society of Illustrator’s Gold Medal el 1960 i el Premi Hans Christian Andersen el 1998, entre d’altres. Després de retirar-se com a dibuixant, va desenvolupar la seva faceta com a filantrop, dedicat a causes humanitàries. https://www.musees.strasbourg.eu/musee-tomiungerer

http://www.tomiungerer.com/